Nissan 300ZX ini lebih pantas dari Bugatti Veyron

0
 
IKLAN

Bugatti sememangnya terkenal dengan kenderaan mereka yang pasti mencipta rekod setiap kali dikeluarkan. Mungkin rekabentuknya tidak begitu diminati ramai, tetapi siapa yang tidak sukakan kereta laju? 0-100 km/j dalam 3 saat je!

Kini, impian ramai untuk miliki kereta yang boleh memecut laju boleh dicapai walaupun bukan jenama Bugatti.

Nissan telah melelong model 300ZX tahun 1991 di Tokyo Auto Show baru-baru ini. Model ini mempunyai beberapa penambahbaikan bakal menarik perhatian anda.

Kedai Jun Auto dari Jepun telah menukarkan enjin 3.0-liter dengan 3.1-liter V6 turbo-berkembar, ditambah dengan pengubah-suaian pada badannya. Dengan turbo seperti yang terdapat pada Porsche Group C pada kedua-dua barisan silinder, kuasa 300ZX itu kini pada 1,000hp. Transmisinya masih manual 5-kelajuan.

Model 300ZX ini telah diuji kelajuaannya di Bonneville Speed Trial dan mencapai tahap kelajuan sehingga 421 km/j yang mana melebihi kelajuan maksima Bugatti Veyron. Model ini kemudiannya diubahsuai untuk membolehkannya dipandu atas jalan raya setelah dibawa pulang ke Jepun.

Baca:   Tokyo Auto Salon 2019- Semua 'cute' model Daihatsu

Namun, menurut BH Auction, enjinnya masih dikekalkan walaupun telah diubahsuai untuk pemanduan atas jalan raya. Model ini dikatakan akan dilelong antara harga $71,000 hingga $98,000 atau mungkin lebih lagi.

Tentunya Bugatti Veyron dan Chiron boleh memecut ke kelajuan lebih tinggi jika dipadam pengehad kelajuannya (speed limiter). Namun hypercar sebegini berharga kira-kira $1.7 juta hingga $3 juta. Jadi, Nissan 300ZX ini mampu mencapai kelajuan maksima hampir sama dengan harga 10 peratus sahaja dari Bugatti!

Apa kata anda?

avatar